Postilootaan noottia uuesta julukasusta Pieni Pintaremontti -blogissa

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Akryylimassalattia

Nämä niin kutsutut märkätilat olivatkin sitten taas oma lukunsa haasteineen.

Huolimatta meidän suuresta innosta säästää, halusimme kuitenkin pesutiloihin huoltovapaan ja kestävän lattian. Navetalla on akryylimassalattia, ja sen hoito ja ylläpito ovat todella helppoja. Lisäksi lattiapinnoite on itsessään veden eristävä. Niimpä me päätimme investoida hyvään märkätilalattiaan.

Soittelimme muutamalle urakoitsijalle ja tarviketoimittajalle. Hinnat olivat kohtalaisen samat kaikilla: noin 65e neliö ja 10-12e seinälle noston metrihinta. Mikäli lattian olisi tehnyt itse, materiaalit olisivat tulleet maksamaan noin puolet tästä hinnasta. Johtuen kuitenkin menetelmän haasteellisuudesta, päätimme luottaa ammattilaiseen. Lattian piti olla päivässä tehty. Hajuhaitathan kyseisessä menetelmässä ovat melkomoiset, mutta ajattelimme, että kyllä sitä pari päivää kestää, kun kuitenkin kokonaisaikataulullisesti homma olisi varsin joutuisa, ja saataisiin se kauan odotettu pumppu toimimaan, ja päästäisiin pyykille kotonakin.

Päädyimme valitsemaan yrittäjän läheltä. Navetalle lattian tehnyt firma oli kuitenkin kohtalaisen etäältä (Pohjanmaan Erikoislattiat), joten ajattelimme, että vaatimattomat neliöt ei heitä välttämättä kiinnosta näin kaukana firman kotipaikasta, ja koska yrittäjiä oli lähempänäkin, otimme sitten yhden heistä. Virhe.

1) Hei siirsivät tulemistaan kahdesti
2) Kun lattia tehtiin, seinällenosto jäi ensimmäisellä käynnillä tekemättä, ja hajuhaitoista kärsittiin taas viikonpäästä, ja kodinhoitohuonetta tai lämpöpumppua ei voitu asentaa suunnitellussa aikataulussa
3) Kun Seinälle nostot tehtiin, ja he ilmoittivat lattian valmiiksi, lopputulos oli kaikkea muuta kuin hyvä. Kaivojen suut olivat ihmeellisesti koholla. Kaatojen kohdalla oli voimakkaasti aaltoa ja liipan jälkiä, läpivientejä ei oltu massattu siististi, vaan ne olivat todella pahan näköiset ja epäsiistit. Lisäksi lattiassa oli satunnaisesti pientä koloa, joihin vesi jäi seisomaan.

Siinä sitä mietittiin: Riidelläkkö vai maksaa.

Soitimme navetalle lattiaan tehneeseen firmaan, Pohjanmaan Erikoislattioille, lähetimme heille kuvia, ja kysyimme mielipidettä. He sanoivat ettei lattian kuulu olla sellainen. Ei meistäkään. Teimme kirjallisen valituksen. Urakan tehnyt yrittäjä lähetti takaisin ammattiyhdistyksensä ohjeistuksen, jossa kerrotaan, että vähäinen jälki sallitaan, koska kyseessä on käsityö. Lisäki hän kommentoi, että on niitä nähty pahempiakin.

Me selvittelimme asiaa kuluttajasuojalakia myöten, ja päätimme, että vaikka oikeuteen, mutta lattia on korjattava. Kaveri kävi tekemässä läpivienteihin siistimiset, ja niistä tulikin kelvolliset. Lattian kanssa hänen näkemyksensä oli, että jos halutaan, lattia voidaan hioa ja lakata uudelleen.

Jälleen konsultaatio Pohjanmaan Erikoislattioilta. Sieltä työnjohtaja sanoi, että selvää on, ettei siitä sillä hyvää tule, vaan että pinta on tehtävä uudestaan.
Näillä saatesanoilla ilmoitimme urakoitsijalle, että jos sinun mielestäsi lattiasta tulee hyvä hiomalla ja lakkaamalla tulee, tule tekemään, mutta sen TÄYTYY olla sen jälkeen hyvä.

Korjaus sovittiin taas parin viikon päähän. Päivänä, jolloin heidän olisi pitänyt tulla, urakoitsija soitti, että he eivät tule. Pitäkää lattianne. Se tuntui voitolta kuukauden riitelyn jälkeen.
Olimme tilanteessa, että meillä oli "ilmainen" lattia. Olimme tietysti maksaneet asiallisen työn jäljen laskusta, eli seinälle nostojen hinnan. Soitimme Pohjanmaan Erikoislattioille ja kysyimme tarjousta lattian korjaamisesta. Hinta oli kaksinkertainen: 112e neliö. Tilanne oli aika kitkerä. Korjaus maksoi kaksi kertaa niin paljon kuin työn tekeminen kerralla oikein. Päätimme kuitenkin tilata työn.

Kaverit tulivat seuraavalla viikolla sovitusti. Homma hoitui näppärästi.  Lattiasta tuli HYVÄ.

Mietimme episodin aikana monta kertaa, että mikäli ei entuudestaan olisi tiennyt miltä lattian kuuluisi näyttää, oltaisiin varmastikin maksettu lattia. Urakoitsija kun osasi henkisen pelottelun keinot. Lattiaa pitäisi hänen mukaansa tulla katsomaan ammattiyhdistyksen arvijoija, ja se maksaisi tuhansia, ja tietysti tilaajalle, eli kuluttajalle. Kuluttaja-asiamies onneksi oli eri mieltä, ja sanoi, että kyllä ammattitaitoinen  ja kokenut henkilö on riittävä antamaan arvion ja lausunnon lattiasta. Ja Pohjanmaan Erikoislattioiden työnjohtaja lupasikin auliisti, että hänen nimensä voi mainita, jos asia riitautuu niin pitkälle.

Mitä opimme tästä?



  • Jos tiedät hyvän työn tekijän, maksa kerralla enemmän. Loppujen lopuksi se on varmasti halvempaa, kuin riskeerata tuntemattoman tekijän kanssa. Meille itse työn hinta nousi kaksinkertaiseksi JA aikataulu venyi 2 kuukautta.
  • Jos tilaat erikoisempaa työtä urakoitsijalta jota et tunne, selvitä referenssit. Käy ITSE PAIKANPÄÄLLÄ katsomassa miltä työn jälki näyttää. Valokuvat eivät koskaan kerro koko totuutta.

Oikein (navetalla)
Ei ihan niin oikein
Väärin

Oikein (navetalla)



eikä tämäkään hyvä.

2 kommenttia:

  1. On hienoa nähdä, että akryylimassan käyttö lattian korjauksessa on esitelty perusteellisesti. Lattian korjaaminen on tärkeä askel kodin kunnostuksessa ja akryylimassa voi olla erinomainen työkalu tasoitus- ja saumausongelmien ratkaisemiseen. Haluaisin lisätä, että akryylimassa on myös hyvä valinta lattioiden korjaamiseen kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneissa tai keittiöissä, koska se on vedenkestävä ja joustava materiaali. Näin lopputulos on kestävä ja pitkäikäinen. Ammattitaitoinen korjaus ja huolellinen työskentely akryylimassan kanssa voivat auttaa saavuttamaan upean lopputuloksen lattian korjauksessa. https://www.kuretek.com/lattian-nosto

    VastaaPoista